Har du god søvnhygiene?

emosjonell helse hormonbalanse kveldsrutine Dec 07, 2021

Visste du at det er mellom kl. 22:00 og 02:00 på natta at kroppen vår helbreder seg aller mest i løpet av døgnet? Det er derfor det er så viktig å forberede kroppen på å sovne kl. 22:00, og ikke ligge å vri seg til langt på natt, eller enda vœrre, sitte våken å se på en dataskjerm... 

Før jeg ble mor, pleide jeg å sitte oppe og vœre kreativ til over midnatt de fleste netter, for det var det som føltes mest naturlig for meg. Nå som jeg er mor er jeg helt skutt kl. 21:00, haha! Jeg hadde ikke klart å holdt meg våken om jeg prøvde en gang.

God søvn er noe av det ALLER viktigste for optimal helse og for at kroppen din skal klare å både helbrede seg fra allerede eksisterende sykdommer, men også for å holde de borte når de truer med å ta plass i kroppen din. 

Ifølge forskning skal voksne ha 7 timer uavbrutt søvn hver natt for optimal helse. Imidlertid sover 35% av mennesker mye mindre enn det som anbefales, og tenker på dette som "normalt" og nesten helt optimalt.

Det er trist at noe som burde vœrt en topp-prioritet hos et menneske, oftest er prioritert minst... 

Avbrutt søvn, eller for kort søvn er veldig svekkende for hormonene dine, som igjen spiller inn på kvaliteten på håret ditt. Om hormonene dine er i ubalanse, vil det påvirke hårvekst-syklusen din negativt og gi. 

I over to år, fra Noah ble født, hadde jeg ekstremt avbrutt søvn hver eneste natt (han slet skikkelig med å sove og jeg var alene med han hver natt - eksmannen min måtte få skjønnhetssøvnen sin...), og holdt på å gå på veggene hver dag. Jeg fatter ikke hvordan jeg overlevde, når jeg ser tilbake på det. Noe som er den største grunnen til at jeg er en så stor bekjemper for god søvnhygiene i dag - nettopp fordi jeg vet hvor mye det påvirker HELE mennesket å ikke få kvalitetssøvn.

Her er noen av de tingene jeg selv prioriterer å gjøre for å passe på at jeg støtter kroppen min i prosessen med å klare å sovne fort og å holde seg i dyp søvn lenger... 

1. Å ha tilgang på godt dagslys fra du står opp, er veldig viktig for å jobbe med gode melatonin-nivå i kroppen. Jeg liker å åpne gardiner (og vinduer, for frisk luft) med én gang jeg våkner, for å gi kroppen min det naturlige lyset fra start av. 

2. Stress ned. Finn måter der du klarer å vœre tilstede fullstendig. Gå en tur i naturen, ha en fin samtale med en venn, hør på rolig musikk, finn deg en ny hobby som får deg til å tenke på noe annet enn hverdagens mas...

3. Ha et sunt og variert kosthold gjennom dagen. Få i deg god nœring, mye frukt og grønt, sunt fett og proteiner til hvert måltid. Jeg ELSKER å ha funnet Rain sine produkter! Da vet jeg at jeg får i meg det kroppen min trenger, og det koster ikke en kalori å forberede. Jeg bare åpner pakken og drikker den. Mine favoritter er Soul Red & Pure.

4. Blue blocking-briller. Blått lys er dessverre alt for mye brukt, og er veldig ødeleggende for hormonene dine. Det tukler med hvordan vi fra naturens side skaper melatonin for å komme i "søvnmodus". 

5. Magnesium-tabletter og krem som du påfører på kroppen, "sove-te" som kamille, CBD, Bend (gir naturlig hormonbalanse og dypere søvn med sine unike ingredienser av super-foods). 

6. Journaling. Få tankene ned i en bok og ut av hodet før du legger deg på puta. Det er utrolig hvor mye det hjelper å bare se tankene dine på et ark. Det er lettere å komme til en konklusjon om hva man må gjøre for å få det bedre, og ikke minst se hva man rett og slett bare må gi slipp på.

7. Lystette gardiner. Et heilt mørkt rom hjelper enormt på melatonin-nivået i kroppen.

8. Et kjølig rom. GAME CHANGER! Kvaliteten på søvnen din blir 100 ganger bedre om du har det kaldt på soverommet. Bare pass på å tull deg godt inn i dyna! 

9. Rolig musikk, bønn, lese i Bibelen... 

10. Ta av wifi og sett mobilen på airplane-mode. Ha det som en vane å ha null blå-lys to timer før leggetid. Jeg vet alt om hvor vanskelig det er, men det er så nødvendig for å klare å sovne tidlig og å holde på den dype søvnen. Les en god bok eller gjør noe håndarbeid. 

11. Diffus lavendel eller blå kamomille. Det er sååå beroligende. 

12. Beveg kroppen og stimuler sinnet nok til å bli skikkelig trøtt før du legger hodet på puta. Personlig liker jeg å jobbe med prosjekter som jeg kjenner får meg inspirert, lære/studere nye ting, pilates, vekttrening og springe ute i naturen. 

Sov godt og drøm søtt...