Min tannpleierutine og hvorfor det er så viktig

tannpleie Jan 06, 2022

Statusen på tannhelsa di har en STOR effekt på resten av helsa din. Er tannhelsa di dårlig, vil det påvirke deg på mange andre plan, uten at du ofte merker noe til det med det samme. Mange sliter med helsa, men vet ikke at det er relatert til tenna sine og/eller tannkjøttet sitt... 

Munnen og kroppen henger sammen, er den ene i ubalanse, vil den andre få effekt av det. På samme måte som mental og fysisk helse henger sammen...

Har du sjukdom i tannkjøttet kan den samme sjukdommen ta ny form og "reise" opp i hjernen og skape problemer over tid. 

Jeg slet personlig med blodig tannkjøtt etter graviditeten, og det eneste som hjalp var å ta tarmhelse på alvor. Få i meg nok probiotika, sunt fett, protein og rett nœring gjennom maten og kosttilskuddet mitt. Det hadde altså ingenting med hvordan jeg stelte tenna mine å gjøre.

Min rutine...

1. Skyller munnen med vann

2. Skraper tunga med en tungeskraper (Om du ikkje allerede gjør detta, GJØR det - det er et liv før tungeskraping og ett etter!)

3. Pusser tenna med en elektrisk tannbørste (Jeg fikk ny til jul, fordi og ble obsessed med tannhelse i høst.)

4. Bruker tanntråd (En som er tynn og glatt, slik at det ikke sliter på tannkjøttet)

5. Skyller med naturlig munnvann (En som ikke tørker ut munnen og stripper den fra de gode bakteriene som skal vœre der)

Jeg bruker personlig ikke fluor og anbefaler det heller ikke videre, men snakk med tannlegen din og gjør din egen research. Det er et giftstoff og absolutt ikke nødvendig for å ta vare på tenna dine, om du bruker noe som kan erstatte det. Bruk heller en tannkrem som GIR helse og ikke TAR. Dette er viktigst å tenke på for de som bor i land der det er mye fluor i vannet.

"Hydroksyapatitt" i tannkrem, der i mot,  skaper en remineraliseringsprosess,  virker som gull for tenna dine og er bevist heilt trygt! 

Demineralisering er prosessen der tennene dine mister mineraler. Bakteriene i munnen din trives med sukkeret i matvarene og drikkene du spiser, og de lager syrer som slites på tennene.

Remineralisering er reparasjonsprosessen. Tenk på det som å herde tennene dine som har blitt myknet av disse syrene. Kroppen reparerer emaljen på overflaten av tennene og stopper mineraltapet.

Andre ting du kan gjøre for å støtte en god tannhelse, er...

- Spise sunt og variert (Få i deg nok fett, karbohydrater og proteiner)

- Fokusere på tarmhelse (Her tar eg Pure)

- Balansere hormoner (Her tar jeg lakrisrot, maca, matcha, D3 & K2, magnesium, kalsium og Bend)

- Få i deg nok næring hver eneste dag (Her tar jeg Soul Red)

- Ta én detox i måneden (Her vil jeg anbefale Core hver morgen i 7 dager)

- Bytt tannkost hver 3-4 uke for å unngå bakteriespredning og slitte koster mot tannkjøttet.

- Fokuser på god søvnhygiene (Les mer HER!)

- Trappe ned på syreholding drikke 

- Spis mer fermentert mat og drikke

- Prøv så godt du kan å ALLTID puste med nesen, til og med når du sover!

- Tannlegebesøk hver 6 måned

- Holde deg hydrert gjennom dagen

- "Oil pulling", der du skyller munnen med kokosolje i 15 minutter (gir fantastiske resultater! Dette er noe jeg anbefaler deg å søke deg opp på!)

- Full tannpleie rutine morgen og kveld

- Om du pusser igjen etter mat, vent 30 minutter for å beskytte emaljen

Håper dette inspirerte deg til å ta bedre vare på tenna dine, og ikke minst finne glede i å gjøre det. Jeg synest det er så utrooolig interessant hvordan tannhelse henger sammen med resten av kroppen vår!

Bildekilde: Boka (Ett av mine favoritt-merker innen tannhelse)